Skopje, capitala Macedoniei de Nord, nu este doar epicentrul politic și economic al acestei țări, ci și un veritabil simbol al istoriei și tradiției acestor locuri. Orașul este un mozaic de monumente ce atestă toate culturile ce au marcat dezvoltarea orașului de-a lungul veacurilor, de la Cetatea Cale la Apeductul roman la Moscheea Mustafa Pașa sau Arcul de Triumf. Cu toate acestea, în acest articol vă propunem să vorbim despre un alt martor al bogatei istorii a orașului: Cel mai lung râu din Macedonia de Nord, râul Vardar.
Cu a sa lungime de aproape 390 de kilometri, Râul Vardar este unul dintre cele însemnate râuri din întreaga Peninsulă Balcanică, traversând chiar două dintre statele din această regiune geografică: Macedonia de Nord și Grecia.
După cum spuneam, cel mai lung râu de pe aceste meleaguri este un veritabil martor al istoriei milenare ale acestor așezări, încă din Epoca Cronzului, de când datează temelia vechii cetăți. În jurul secolului al IV-lea înaintea erei noastre, în această zonă s-au stabilit triburi de origine slavă, veniți din nordul bulgariei de astăzi și sudul Serbiei din zilele noastre. Cutreerând cursul a ceea ce este cel mai lung râu din Macedonia de Nord regăsim și astăzi foarte bine conservate urme ale tuturor civilizațiilor cu care localnicii au avut de-a face de-a lungul secolelor
Râul Vardar izvorăște din nordul Republicii Macedonia de Nord, nu departe de orașul Gostivar, vărsându-se în Marea Egee, după traversarea graniței cu Grecia. Deloc întâmplător, râul este un important punct de sprijin al regiunii, atât din punct de vedere energetic, cât și agricol sau industrial mai mult, el reprezintă o atracție însemnată pentru turiști din toate colțurile lumii.
Așadar dacă sunteți pasionați ai istoriei și geografiei, orașul traversat de cel mai lung râu din macedonia de Nord este o destinație exact pe gustul dumneavoastră. Înainte de a vă face bagajele, pentru o vacanță cu adevărat lipsită de griji, vă sfătuim să încheiați o asigurare de călătorie.